Reklama
 
Blog | Jan Flaška

Jak vošulit sám sebe na dovolené

Pokud jsou v něčem Češi mistři, není to ani fotbal, ani hokej, ale vynalézavost, s jakou dokážou ušetřit sami na sobě. Každý skutečný Čech by šel světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel by bosý jen proto, aby ušetřil za jízdné, čepici a obuv. 

Důkazem toho, jak moc se snaží Češi vošulit sami sebe, je už třeba to, že místo na skutečné filmy chodí do kina na Babovřesky, místo prezidenta si zvolili Miloše Zemana a místo jídla vaří šílenosti podle alchymistických receptů Ládi Hrušky, podle něhož vám například k vytvoření křupavých chipsů stačí jen kuřecí kůžičky, sýr, plechový žaludek a špetička soli.

Protože nastává doba dovolených, které nepěkným způsobem zasahují do napjatých rozpočtů leckterého z nás, pravých Čechů, mám tu pro vás po Láďově vzoru pár rad, jak na dovolené ušetřit.

Dovolená bez kompromisů

Když plánujete dovolenou s partnerem, často se stane, že by jeden z vás rád proležel pár týdnů na mořské pláži poblíž all-inclusive luxusního hotelu, kdežto druhému pumpuje v krvi adrenalin a v době svého volna by rád zažil něco vzrušujícího. Život je krátký na to, abychom dělali kompromisy, tak proč obě přání nespojit? Ubytujte se na pár týdnů v pětihvězdičkovém hotelu a neberte si peníze na jeho zaplacení.

Reklama

Nehubněte do plavek

Nenechte se strhnout novinovými články s barevnými obrázky plavek, v nichž jsou umístěny ženy, které váží asi tak polovinu toho, co normální člověk, a asi tak pětinu toho, co váží člověk, který má rád jídla Ládi Hrušky. Uvědomte si, že zatímco vy jste placeni za to, že sedíte od osmi do pěti u počítače, ty modelky jsou placeny za to, aby od osmi do pěti hubly do plavek. (Hubnutí do plavek je činnost, která zahrnuje: 1. kvalitní genové vybavení, zajišťující dokonalé spalování čehokoli, co vezmete do úst včetně dortíčků a vaniček sádla, 2. popíjení hektolitrů vody, 3. úsměvy před objektivem, 4. čůrání hektolitrů vody a 5. photoshop.)

Namísto hubnutí do plavek choďte na nudapláže, kde není do čeho hubnout. Každý, kdo byl někdy na nudapláži, mi potvrdí, že jde o místa pro otrlé dekadenty a vyznavače zralé krásy německých důchodkyň nadměrných tělesných rozměrů, které už dávno vzdaly jakékoli pokusy hubnout do jakýchkoli plavek. Kdyby ty paní nějaké plavky měly (což bohužel nemají), byla pro vás radost do nich hubnout. Což je nakonec výborný nápad: pokud máte nutkání hubnout do plavek a nejde vám to, vždycky můžete tvrdit, že hubnete do plavek někoho jiného.

Laciné suvenýry

Rodinní příslušníci často očekávají, že jim přivezete něco z cest, nějaký tzv. suvenýr (z francouzského sou – „hnusný, nechutný, plastový, předražený“ a venir – „věc, vyrobená v Číně“). Určitě ale víte, že nejvíce potěší dárek udělaný svépomocí a s láskou, například nemanželské dítě. Jsem si jistý, že suvenýr v podobě levobočka s mladou Thajkou vzbudí ve vašich příbuzných mnohem živější reakci než třeba sklenice mořské vody, písek z pláže, cukříky z místní kavárny nebo úplavice, což jsou další laciné dárky, které jim můžete z cest přivézt.

Ušetřete na jídle

Nač utrácet v cizině drahé peníze za stravu, když máme po ruce svůj řízek v chlebu? Takový řízek v chlebu, to je přímo esence češství, sbalená na cestu. Tuhle českou klasiku už dlouhá desetiletí český turista vyváží do celého světa, aby s její pomocí bojoval proti kulinářskému diktátu v podobě karbanátku v housce. Myslím, že je načase, aby po vzoru McDonaldových restaurací po světě vznikla síť restaurací, kde každý Čech dostane v kteroukoli roční i denní dobu svou oblíbenou studenou houžev v rozmočené strouhance, vplácnutou mezi dva nakyslé krajíce okoralého chleba a zabalenou do provlhlého ubrousku, a dostal tak do sebe všechny živiny, potřebné k tomu, aby vyjel výtahem na Eiffelovku nebo proležel den na pláži v Bibione.

Škudlit se dá i na výmluvách

Když se vám dovolená nevyvede podle vašich představ (a pokud jste skutečný Čech, tak se nevyvede nikdy), najděte si nějakou opravdu lacinou výmluvu, proč se tak stalo. Vždycky za to může někdo jiný. Z těch nejlacinějších cílů se nabízí: Američani, Cikáni, přistěhovalci, Václav Havel a pražská lumpenkavárna.

Vydělávejte i během dovolené

Pokud chcete zažít opravdu, ale opravdu lacinou dovolenou, zůstaňte doma. Chcete moře přímo u sebe v bytě? Nasypte si do vany trochu soli a odpadků a pro dokonalý pocit si do ní cmrdněte i trochu ropy. Lákají vás tlačenice mezi exoticky vypadajícími lidmi? Zajděte na pracovní úřad v den výplaty sociálních dávek. Správný Čech si vždycky najde způsob, jak sám sebe vošulit.

No a jestli se vám i tohle zdá pořád moc drahé, můžete během dovolené  nejen zůstat doma, ale ještě i chodit do práce, vařit podle receptů Ládi Hrušky, koukat na Babovřesky, na noční stolek si postavit podobenku Miloše Zemana a nadávat na Havla.

Jan Flaška
autor na radách nešetří